CV-tips - Hur du blir yngre i ditt CV

CV-tips #6. Gör du dig omedvetet äldre i ditt CV? Av gammal vana fortsätter många att ha med saker som ”daterar” dem och det är onödigt. Här är 10 saker som bidrar till att göra dig ”omodern” i ditt CV – alla är enkla att fixa till.

1.    Mål (Objective på engelska): ta bort eftersom målen handlar om dina mål. Arbetsgivaren vill veta vad du kan göra för dem - inte vad du skulle vilja jobba med framöver.
2.    Onödiga rubriker: (se bilden)
3.    Adress: det räcker att skriva vilken ort/stad du finns i (ta även bort postnumret, vilket jag missat i bilden...).
Söker du jobb på annan ort (kanske i annat land) är praxis bland mig och mina CV-expertkollegor att man inte ha med någon ort. Om arbetsgivaren vill ha din adress kommer de fråga efter den.
4.    ”Referenser finns på begäran”: som jag skrivit tidigare är det helt onödigt att ha med detta eftersom alla vet att när det blir skarpt läge måste man lämna referenser. Därför kan denna yta i CV:t användas till annat.
5.    Personlig information: många tror felaktigt att de har en skyldighet att ange år, månad och dag de föddes. Detta är en myt. Samma sak gäller relationsstatus/familjesituation som inte heller skall tas med i ditt CV.
6.    Telefonnumret du skrivit går till en fast telefon i stället för till en mobil. När vi är inne på detta ämne vill jag avråda från att ta med numret till jobbmobilen - i alla fall när du söker nytt jobb (och det är ju det CV:t är till för; jobbmejlen går också bort helt i ditt CV).
7.    Längden på CV:t. Har du ett CV som är 4 sidor är det dags att se till att det blir max 3 och helst bara 2 sidor.
8.    Erfarenheter som går för långt tillbaka i tiden. Fokus skall vara på erfarenheterna i närtid. Här behöver många trimma ner ”gamla” meriter.
9.    Skills/ IT-kompetenser som kanske en gång var det nya heta men inte längre är det OCH där du inte lagt till de kompenser som är nya/heta idag.
10. Fokusera på vad du åstadkommit, inte på vad du gjort. Det är gigantisk skillnad på dessa två saker.

Layout är viktigt i CV:t

Till sist ”If content is king in a resume (CV i Sverige), then design is queen.” Jag vet att många gillar grafiskt spännande CV men det är innehållet som är det viktigaste i kombination hur den är formaterad.


Länk till din LinkedIn-profil

Du har väl lagt in en klickbar länk till din (proffsiga) LinkedIn-URL i CV:t?


Snyggare CV

Apropå formattering av ditt CV: Här en länk till CV-tips #2 om rakställda marginaler: